Hoe houd je een gezond eetpatroon vol?
Hoe houd je een gezond eetpatroon vol?
16 maart 2022 

Hoe houd je een gezond eetpatroon vol?

Wat maakt het nou zo moeilijk om je leefstijl te veranderen?  Het antwoord ligt voor een belangrijk deel in het pijn/plezier principe. Alles wat mensen doen (of laten) doen ze om pijn te vermijden of plezier op te zoeken.

Ook al weet je best dat een gezonde leefstijl je meer energie en voldoening oplevert, je handelt er niet naar. Ons brein is ingesteld op zoet, zout en lui-zijn. Onze omgeving stimuleert dit met afstandsbedieningen, auto’s, liften, de hele dag achter je bureau zitten en bewerkte voeding. Het is lastig om gezonde en betere keuzes te maken.  Dus verstandelijk weet je het wel maar we reageren heel instinctief.

Van nature houden mensen niet zo van verandering. Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt als je verandert. Pas als de ‘pijn’ van het oude gedrag of het ‘plezier’ van het nieuwe gedrag groot genoeg is, dan raakt iemand gemotiveerd om te veranderen. Wij noemen dit intrinsieke motivatie. Je hebt een diepe veranderwens, je wil investeren in jezelf, in beweging komen, jezelf doelen stellen en bent bereid om offers te brengen. De kans op blijvend succes is dan heel groot.

Je zult je immers niet snel van de wijs laten brengen als het even niet mee zit. Als je vol goede moed gestart bent met een gezonde leefstijl maar niet snel genoeg resultaat ziet. Dan verdwijnt, als je niet intrinsiek gemotiveerd bent, de motivatie als sneeuw voor de zon en keert het oude gedrag weer vrolijk terug.

In onze trainingen zullen we hier alles over uitleggen. Zodat je snapt hoe je brein werkt en hoe je in kleine stapjes duurzaam je leefstijl kunt veranderen. Als je een duurzame verandering wilt, moet je pijn verbinden met jouw oude gedrag en plezier met jouw nieuwe gedrag.

En als je dan het plezier van een gezonde leefstijl ervaart, je fitter en energieker voelt dan wil je niet anders meer.

Over de schrijver
Monique de Roo is gecertificeerd NLP coach/trainer en voedingsdeskundige. Zij is mede eigenaar en oprichter van het online platform Color Your Food.Monique heeft jarenlang in managementteams gefunctioneerd. In 2010 gooide ze het roer om nadat ze er tijdens haar eigen NLP-opleiding achter kwam wat voor haar nu echt belangrijk is in het leven. Ze nam ontslag als manager en is naast haar nieuwe baan gaan werken aan haar persoonlijke ontwikkeling (opleiding tot NLP gecertificeerd trainer en Natuurvoeding) en opstart van haar eigen bedrijf. In Color Your Food komen Moniques passies voor NLP en een gezonde leefstijl samen.Haar NLP-achtergrond zorgt ervoor dat specifieke trainingsvormen worden ingezet om de duurzame verandering mogelijk te maken.
Reactie plaatsen