Consumptie van groenten in Nederland
Hoeveel groente eet een Nederlander?
16 december 2022 

Hoeveel groente eet een Nederlander?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een onderzoek gedaan naar de consumptie van groente in Nederland. Hoeveel, waar en wanneer eet Nederland groente. Welke voedingsstoffen leveren groente? En wordt de richtlijn gevolgd?

Superinteressant om te lezen en des te belangrijker voor ons om mensen te blijven motiveren en inspireren om meer groente te eten.

Als het gaat om je gezondheid spelen groenten een essentiële rol. Door het eten van groenten, in een grote variatie en in alle kleuren van de regenboog, is het waarschijnlijker dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt: vitamines, mineralen, enzymen, vetten, eiwitten, essentiële suikers.

We delen graag de uitkomsten van het onderzoek met je in het kort:

  • Nederlanders eten gemiddeld: 131 g/dag
  • Hoogopgeleide eten meer groente dan laagopgeleide
  • De groenteconsumptie in Nederland stijgt met leeftijd
  • Van de volwassenen eet 16% minimaal 200 gram groente
  • Tomaat, wortel, sla, komkommer, ui en sperziebonen zijn de meest geconsumeerde groentesoorten.
  •  Groente is een belangrijke bron voor de inname van vitamine K1 (63%), vitamine C (20%), folaat (19%),  en vitamine A (RAE 18%).
  • De voedingsmiddelengroep Groenten is een belangrijke bron van vezel.
  • Bijna 80% van alle consumptie wordt door Nederlanders thuis gegeten en gedronken. Dit is iets hoger voor groente.  Circa 10% van de groente consumptie wordt buitenshuis gegeten, meestal op school en op het werk.
  • Groente wordt met name tijdens de avondmaaltijd gegeten.


Wil je het hele onderzoek lezen?

Kijk dan op: Groente | Voedselconsumptiepeiling (wateetnederland.nl)

Om je te helpen meer groenten te eten en groenten meer centraal te stellen in je eetpatroon hebben wij de Groentenchallenge ontwikkeld.

Lees er meer op op: https://coloryourfood.nl/groentenchallenge/




Over de schrijver
Reactie plaatsen