Gezonde huzarensalade van rode biet en mostermayonaise
Huzarensalade van rode biet en mosterdmayonaise
17 december 2022 

Huzarensalade van rode biet en mosterdmayonaise

Kerstgerechtjes hoeven niet zwaar en ongezond te zijn. Deze huzarensalade van rode biet en frisse appel is een prachtig kerstig voorgerechtje, licht, vol gezonde groenten, knapperige zonnebloempitten en zelfgemaakte mostermayonaise.

Maak deze huzarensalade een dag van tevoren. Wordt het alleen maar lekkerder van.

Ingrediënten

  • 2 rode bieten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1 ei
  • 2 el witte wijnazijn
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 10 takjes verse tijm
  • 1 tl grove mosterd
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 sjalot
  • 6 cornicons
  • 0,5 Granny smith
  • 2 sneetjes volkoren brood
  • ½ zakje gemengde sla (à 85 g)
  • 60 gr oude kaas
  • steekring (⌀ 8 cm)


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de bieten in een ovenvaste pan, giet 1 el olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Doe een deksel op de pan en pof de bieten 60 minuten in de oven.

Splits voor de mosterdmayonaise het ei en doe de helft van de eigeel in een kom (de rest wordt niet gebruikt). Voeg de fijne mosterd en azijn toe en klop met een garde door elkaar. Schenk al kloppende met een garde druppelsgewijs de olijfolie erbij tot er een stevige mayonaise ontstaat. Ris de tijm van de takjes en roer samen met de grove mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de zonnebloempitten 3 min. Schil de bieten en snijd in blokjes van ca. 0,5 cm. Snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Snijd de cornichons en appel in blokjes van ca. 0,5 cm. Meng de zonnebloempitten, biet, sjalot, cornichons en 2 el mosterdmayonaise in een kom door elkaar.

Snijd het brood in lange repen. Bestrijk met olijfolie en bak in een koekenpan rondom knapperig.

Zet de steekring in het midden van het bord en schep ¼ van de bietentartaar erin.  Druk met de achterkant van een lepel goed aan en verwijder de ring. Maak zo nog 3 borden op. Leg een handje sla op de tartaar. Lepel nog wat mosterdmayonaise er overheen. Rasp de kaas erover en serveer met de broodsoldaatjes.

Tip: je kan ook voorgegaarde bieten gebruiken. Ik vind de smaak van bieten het lekkerst als je ze in de oven poft. Maar je kunt in dit gerecht ook kiezen voor gekookte bieten.

Over de schrijver
Hi, leuk dat ik je kan inspireren met mijn gezonde gerechten. Ik heb een passie voor gezonde natuurlijke voeding en ben een Nederlandse televisiekok. Ik ben onder meer bekend van de programma's Expeditie Robinson, Hunted, Het Familiediner, Life4You, Kook mee met Max en ben regelmatig te zien als kok in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven.Met mijn enthousiasme wil ik jou graag inspireren om zelf weer de keuken in te gaan en te kiezen voor pure, onbewerkte natuurlijke voeding.
Reactie plaatsen