Taart van groene kool met amandel-kerriesaus
16 maart 2022 

Taart van groene kool met amandel-kerriesaus

Kies voor kleur op je bord!  Iedere kleur heeft zijn eigen beschermende effect op je lichaam.

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 2 ui
  • 2 knoflook
  • 2 winterwortel
  • 2 rode paprika
  • 250 gr ricotta
  • Rasp van de schil van een citroen
  • Roomboter om in te vetten

Amandel-kerriesaus

  • 150 gr amandelen (ongebrand en ongezouten)
  • 2 eetl. kerriepoeder
  • 2 theel. kurkuma
  • 1 blik kokosmelk
  • Sap van een citroen
  • Zout en peper
  • Griekse yoghurt of kokosyoghurt

 Benodigdheden

  • Springvorm
  • bakpapier

 

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een pan op met ruim water en wat zout. Vul ook een grote kom met koud water. Haal zoveel mogelijk bladeren los van de kool. Het binnenste gedeelte van de kool, snijd je klein voor de vulling van de taart. Kook de koolbladeren per 3 of 4 stuks een paar minuten. Schep uit de pan en koel terug in de kom met koud water.

 Snijd de ui, knoflook, wortel en paprika in kleine blokjes. Bak de ui en knoflook. Als de ui glazig is, voeg je de wortel toe en na een paar minuten ook de paprikablokjes en de fijngesneden groene kool. Zorg ervoor dat de groenten beetgaar blijven. Dat is het lekkerst. Breng op smaak met peper en zout. Roer de ricotta erdoor en voeg citroenrasp toe. Proef of de vulling voldoende op smaak is. Je vulling is nu klaar.

 Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Leg op de bodem een laag koolbladeren. Lepel hier een derde van het groenten-ricotta mengsel op. Dek af met koolbladeren. Verdeel nu nog een derde deel van het groenten-ricotta mengsel over de taart en dek opnieuw af met koolblad. Doe hetzelfde met de laatste laag. Verdeel wat vlokjes roomboter over de taart. Zet 20 minuten in de oven.

 

Kerriesaus

Hak de noten fijn in een keukenmachine. Rooster de noten een paar minuten met de kerrie en kurkuma in een droge steelpan. Voeg kokosmelk toe en laat op laag vuur een minuut of 5 garen en indikken. Breng op smaak met citroensap en zout.

Haal de taart uit de oven. Laat 5 minuten rusten. Snijd in punten. Serveer op ieder bord een taartpunt. Giet de amandel-kerrie saus er omheen. Heerlijk met wat dotjes Griekse yoghurt. Je kunt ook een eetlepel yoghurt door de kerriesaus roeren, dit maakt de saus lekker fris.

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen