Vegetarische erwtensoep recept van Sandra Ysbrandy
Vegetarische snert

Erwtensoep ZONDER worst maar MET heel veel heerlijke groenten zoals pastinaak, wortel, knolselderij, prei.  

Soep heeft een verwarmende werking op je lichaam en levert waardevolle voedingsstoffen die gemakkelijk op te nemen zijn. Tenminste als je de soep zelf maakt en het niet uit een blik of zakje tovert. Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst op een bijv. een pakje tomatensoep. Een lange lijst aan ingrediënten en maar een paar procent tomaat. 

 Ga die soep dus lekker zelf maken. Ik maak ‘m vast voor het weekend. Krijgt ‘ie nog meer smaak.


Ingrediënten (6 personen)

  • 500 g spliterwten
  • 1,5 ltr groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 prei
  • 0,5 knolselderij
  • 1 pastinaak
  • 1 bos bladselderij
  • 1 tl tijm
  • 1 tl kerriepoeder
  • zout, peper

 

roggebroodtorentjes

  • 6 plakjes roggebrood (liefst van de bakker)
  • 100 gr roomkaas 
  • 10 gedroogde tomaatjes op olie 
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 4 cornichons, fijngesneden 


Bereiding 

Spoel de spliterwten. Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg spliterwten en laurier toe. Kook in ongeveer 90 minuten gaar.

Snipper een ui. Verwarm olijfolie in een grote soeppan. Bak hierin de ui glazig. 

Snijd ondertussen alle groenten in kleine blokjes. Voeg roomboter toe aan de ui. Zodra de boter gesmolten is voeg je eerst knoflook en bleekselderij toe, na een paar minuten achtereenvolgens wortel, prei, knolselderij en pastinaak. Zorg dat alle groenten lekker gebakken worden. Dat geeft smaak aan je soep. Snijd de bladselderij klein en voeg samen met tijm en kerriepoeder toe. Als de groenten beetgaar zijn mogen de spliterwten en de bouillon erbij. Laat zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. 

 Bij de erwtensoep smaken deze roggenbroodtorentjes erg lekker.

Roggenbroodtorentjes 

Doe de roomkaas in een kom. Snijd de gedroogde tomaatjes heel fijn. Doe samen met de mosterd en cornichons in de kom en meng met een vork. Smeer twee roggenbroodplakjes in met de roomkaas. Leg deze bovenop elkaar en dek af met een derde plak roggenbrood. Snijd nu in blokjes.  Serveer bij de erwtensoep.

Over de schrijver
Hi, leuk dat ik je kan inspireren met mijn gezonde gerechten. Ik heb een passie voor gezonde natuurlijke voeding en ben een Nederlandse televisiekok. Ik ben onder meer bekend van de programma's Expeditie Robinson, Hunted, Het Familiediner, Life4You, Kook mee met Max en ben regelmatig te zien als kok in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Met mijn enthousiasme wil ik jou graag inspireren om zelf weer de keuken in te gaan en te kiezen voor pure, onbewerkte natuurlijke voeding.
Reactie plaatsen