Zelfgemaakte wortelspread voor op brood. Sandra Ysbrandy
Wortelspread

Een boterham met hagelslag of jam heeft weinig voedingswaarde. Smeer liever groentespreads op je brood.

Ik geef je het recept voor een heerlijk zoete wortelspread. Daarvoor rooster ik wortel en gele paprika in de oven. De geroosterde groenten pureer je met een beetje citroensap, olijfolie en verse kruiden.

Zo maak je zelf je eigen spread die je trouwens ook als dip bij rauwkost kunt gebruiken bij de borrel of als gezond tussendoortje.

Het recept staat in mijn nieuwe kookboek Eet Beter Niet Minder.

Bereidingstijd: 15 min. Oventijd: 30 minuten.


  • 2 gele paprika’s
  • 300 g wortel
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 10 takjes koriander
  • ½ citroen
  • peper en zout
  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 40 g Parmezaanse kaas


Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadjes met de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Schil de wortel en snijd in plakjes. Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en rooster 20 tot 25 minuten in de oven.

Doe de geroosterde paprika, wortel en koriander in een keukenmachine. Pers de citroen erover uit en schenk de rest van de olijfolie erbij. Maal grof en breng op smaak met peper en eventueel zout. Smeer de wortelspread op dikke sneetjes volkorenbrood. Lekker met geraspte Parmezaanse kaas erover.

Over de schrijver
Hi, leuk dat ik je kan inspireren met mijn gezonde gerechten. Ik heb een passie voor gezonde natuurlijke voeding en ben een Nederlandse televisiekok. Ik ben onder meer bekend van de programma's Expeditie Robinson, Hunted, Het Familiediner, Life4You, Kook mee met Max en ben regelmatig te zien als kok in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven.Met mijn enthousiasme wil ik jou graag inspireren om zelf weer de keuken in te gaan en te kiezen voor pure, onbewerkte natuurlijke voeding.
Reactie plaatsen