Met voeding stress de baas

Je kunt kilo’s groenten en fruit eten om gezond te blijven. Ervaar je echter (chronisch) stress dan gaat alle energie in je lichaam naar het zo snel mogelijk laten afnemen van deze stress. Stress activeert het overlevingsprincipe en heeft altijd voorrang op alle andere functies die niet rechtstreeks met overleven te maken hebben. Deze worden dan op een laag pitje gezet.  Denk bijvoorbeeld aan je immuunsysteem, slaap, voedselvertering en aanmaak van antioxidanten en neurotransmitters. Als het lange tijd aanhoudt, heeft dat gevolgen voor je totale gezondheid.    

Goede voeding kan ondersteunend werken bij het bestrijden van stress. Het belangrijkste is een voedingspatroon met veel variatie, complexe (langzame) koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet te veel laten schommelen, oppassen met oppeppers als koffie en alcohol, goede vetten rijk aan omega 3, magnesium (anti-stress mineraal) in noten en zaden (walnootbrood) en bladgroenten (veldsla, bieslook).

De bieslookpesto zit vol met vitamines, mineralen en sporenelementen die je vitale processen nodig hebben: vitamine B6 & B12, foliumzuur, magnesium, zink etc.. Deze zijn nodig om stofjes aan te maken die helaas in tijden van chronische stress allemaal opgebruikt worden door je stress-systeem.