Pittige Kedgeree van rijst en linzen

Dit recept heb ik ontwikkeld in samenwerking met Smaakt Bio.

Kedgeree is een populair Indiaas rijstgerecht dat vaak geserveerd wordt met vis en een gekookt eitje. Van origine is de Kedgeree een vegetarisch gerecht met bonen of linzen. Daar gaat mijn vegetarische hart natuurlijk sneller van kloppen!  

Plantaardige eiwitbronnen als granen en peulvruchten hebben een lagere eiwitkwaliteit dan dierlijke eiwitbronnen. Daarom is het, als je vegetarisch eet, belangrijk om verschillende eiwitbronnen met elkaar te combineren. Granen en peulvruchten vullen elkaar goed aan. Zo ontstaat een volwaardig of compleet eiwit dat je lichaam als bouwstof kan gebruiken voor nieuwe cellen en celreparatie.

Het recept krijg je van me! Absoluut gaan proberen want het is een makkelijk eenpansgerecht en superlekker! In dit gerecht gebruik ik de biologische bruine rijst van Smaakt. Deze rijst is volkoren en dus heel vezelrijk. En ook al kook je de rijst langer dan alle snelkook versies, de volle korrel houdt toch z’n bite. Fijn!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 kleine broccoli
  • 200 g doperwten 
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • 100 ml Smaakt olijfolie
  • 250 gr Smaakt bruine rijst
  • 3 cm verse gember 
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kerrie
  • 2 tl sambal
  • 150 gr Smaakt groene linzen
  • 4 eieren
  • 50 gr Smaakt cashewnoten
  • 20 g selderijblad


Bereiding 

Breng 1 liter water met de groentebouillonblokjes aan de kook. Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli en doperwten 3 min. in de bouillon beetgaar. Schep de groenten met een schuimspaan eruit en laat op een bord afkoelen. Zet het vuur onder de bouillon laag. 

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui 10 min. op laag vuur goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Voeg de rijst toe en bak glazig. Schil intussen de gember en rasp fijn. Voeg de gember kurkuma, komijn, kerrie en sambal toe. Schenk de groentebouillon erbij (ca. 750 ml) en roer de linzen erdoor. Breng aan de kook en kook met de deksel op de pan in 45 min. op laag vuur gaar.   

Kook intussen de eieren in 7 min. half hard en laat schrikken onder koud stromend water. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de cashewnoten 3 min. Laat afkoelen en hak grof. Snijd de selderij fijn en houd een handje apart voor de garnering.

Schep de broccoli, erwten en selderij door de rijst. Pel de eieren en halveer ze. Verdeel het rijstgerecht over 4 borden. Leg de eieren erop, bestrooi met de cashewnoten en garneer met de apart gehouden selderij.