Wortelspread

Een boterham met hagelslag of jam heeft weinig voedingswaarde. Smeer liever groentespreads op je brood. 

Ik geef je het recept voor een heerlijk zoete wortelspread. Daarvoor rooster ik wortel en gele paprika in de oven. De geroosterde groenten pureer je met een beetje citroensap, olijfolie en verse kruiden. 

Zo maak je zelf je eigen spread die je trouwens ook als dip bij rauwkost kunt gebruiken bij de borrel of als gezond tussendoortje.

Het recept staat in mijn nieuwe kookboek Eet Beter Niet Minder.

Bereidingstijd: 15 min. Oventijd: 30 minuten.  


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 gele paprika’s
  • 300 g wortel
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 10 takjes koriander
  • ½ citroen
  • peper en zout
  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 40 g Parmezaanse kaas


Bereiding 

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadjes met de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Schil de wortel en snijd in plakjes. Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en rooster 20 tot 25 minuten in de oven.

Doe de geroosterde paprika, wortel en koriander in een keukenmachine. Pers de citroen erover uit en schenk de rest van de olijfolie erbij. Maal grof en breng op smaak met peper en eventueel zout. Smeer de wortelspread op dikke sneetjes volkorenbrood. Lekker met geraspte Parmezaanse kaas erover.