Anti-stress lunch: Walnootbrood met bieslookpesto en veldsla
09 maart 2022 

Anti-stress lunch: Walnootbrood met bieslookpesto en veldsla

Anti-stress lunch

Ingrediënten veldsla

  • 1 zakje veldsla
  • 1 avocado
  • Stukje rettich
  • 0,5 komkommer
  • Olijfolie extra vierge
  • Sap van een citroen
  • Peper en zout
  • Walnootbrood
  • 75 gr pompoenpitten
  • 75 gr zonnebloempitten
  • 50 gr walnoten, fijngehakt
  • 90 gr lijnzaad
  • 250 havervlokken
  • 40 gr chiazaad
  • 1 theel. zeezout
  • 350 ml water
  • 50 ml olijfolie extra vierge

Ingrediënten bieslookpesto

  • Flinke hand verse bieslook
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 25 gr zonnebloempitten
  • 75 gr gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
  • 125 gr belegen geitenkaas, fijn geraspt
  • Olijfolie extra vierge
  • Snuf cayennepeper
  • Zout en peper
  • Evt. rasp van de schil van een biologische citroen

 

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Cakeblik

 

BEREIDING

Meng voor het walnootbrood alle droge ingrediënten in een kom. Verwarm water en olijfolie en giet bij de droge ingrediënten. Kneed een minuut flink. Bekleed de bodem van een cakeblik met bakpapier en druk het deeg stevig in de vorm. Zet minstens 4 uur (maar mag ook een nacht) in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bak het brood 50 minuten in het midden van de oven. Haal voorzichtig uit het cakeblik en zet op een rooster. Zet het brood nog 20 minuten in de oven. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je er plakken van snijdt.

 (Bron: Groene Proteïne van Therese Elgquist)

 Tip: je kunt het brood perfect in plakjes gesneden invriezen. Dan heb je een voorraadje.  

De bieslookpesto maak je door de bieslook, knoflook, noten, pitten, olijfolie en snuf cayennepeper fijn te maken met een staafmixer of keukenmachine. Voeg de geraspte geitenkaas toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Ik heb er zelf nog wat citroenrasp door gedaan. Dat maakt de pesto lekker fris.

Maak in de saladekom de dressing door olijfolie, citroensap en peper en zout te mengen. Leg de veldsla er bovenop (hussel nog niet). Snijd de avocado in stukjes, de komkommer en rettich in halve plakjes. Hussel pas vlak voor het serveren de dressing door de salade. Zo blijft de sla lekker knapperig.

Verdeel de salade over twee bordjes. Geef er een plak walnootbrood met bieslookpesto bij.

 

TIPS

Je kunt kilo’s groenten en fruit eten om gezond te blijven. Ervaar je echter (chronisch) stress dan gaat alle energie in je lichaam naar het zo snel mogelijk laten afnemen van deze stress. Stress activeert het overlevingsprincipe en heeft altijd voorrang op alle andere functies die niet rechtstreeks met overleven te maken hebben. Deze worden dan op een laag pitje gezet.   Denk bijvoorbeeld aan je immuunsysteem, slaap, voedselvertering en aanmaak van antioxidanten en neurotransmitters. Als het lange tijd aanhoudt, heeft dat gevolgen voor je totale gezondheid.    

Goede voeding kan ondersteunend werken bij het bestrijden van stress. Het belangrijkste is een voedingspatroon met veel variatie, complexe (langzame) koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet te veel laten schommelen, oppassen met oppeppers als koffie en alcohol, goede vetten rijk aan omega 3, magnesium (anti-stress mineraal) in noten en zaden (walnootbrood) en bladgroenten (veldsla, bieslook).

De bieslookpesto zit vol met vitamines, mineralen en sporenelementen die je vitale processen nodig hebben: vitamine B6 & B12, foliumzuur, magnesium, zink etc.. Deze zijn nodig om stofjes aan te maken die helaas in tijden van chronische stress allemaal opgebruikt worden door je stress-systeem.

Over de schrijver
Reactie plaatsen