Boost je immuunsysteem met een smoothie
Boost je immuunsysteem met een smoothie

Boost je immuunsysteem met een smoothie

Wat kun je doen in tijden van griep/corona? Met een goed immuunsysteem zul je minder vatbaar zijn voor infecties en als je besmet raakt, sneller herstellen. Van familie en vrienden krijg ik nu regelmatig de vraag wat ze het beste kunnen eten om hun weerstand op peil te houden.

Ik heb daarom besloten om de komende tijd op mijn website recepten op te nemen die goed zijn voor je immuunsysteem. Ik zal daarbij niet alleen het recept geven maar ook vertellen (tips) waarom het goed voor je is.

Naast voeding zijn een goede nachtrust, voldoende bewegen (liefst in de buitenlucht) en ontspanning belangrijk. Ga dus lekker naar buiten, adem die frisse buitenlucht in, geniet van het zonnetje en kook bewust voor jezelf en je gezin. Ik ga je daarbij helpen. ‘De beste dokter staat in de keuken!’

Ingrediënten

  • 1 flinke hand spinazie (bio)
  • 1 stengel bleekselderij (onbespoten)
  • 1 theel. Spirulina (poeder)
  • Stukje verse gember
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel
  • Sap van een halve citroen
  • 8 blaadjes verse munt
  • 1 eetl. Griekse yoghurt of een scheut kokosmelk/amandelmelk (ongezoet)
  • 1 eetl. Lijnzaadolie of een andere plantaardige olie als hennepzaadolie
  • Evt. aanlengen met water
  • Garneren met zonnebloempitten, geraspte kokos of gedroogde blauwe bessen.

Bereiding

Ik gebruik een powerblender. Daarmee wordt de smoothie mooi glad en romig. Verwijder de schil van de banaan en sinaasappel en doe in zijn geheel in de blender. Voeg de overige ingrediënten toe. Blender tot een gladde smoothie. Voeg water toe als je wil verdunnen. Garneer met noten, zaden of pitten.

Tips

  • Met een smoothie krijg je veel waardevolle voedingsstoffen binnen maar je moet ze ook verteren om deze stoffen nuttig te maken voor je lichaam. Een belangrijke eerste stap in je verteringsproces is kauwen. In je speeksel zitten spijsverteringsenzymen. Deze stap wil je niet overslaan. Nu is het best lastig om op een smoothie te kauwen. Door de smoothie wat dik te houden, kun je het met een lepel eten. Ik voeg bovendien wat zonnebloempitten, geraspte kokos en of gedroogde blauwe bessen toe. Dit stimuleert het kauwen.
  • Fruit eet ik het liefst in zijn geheel en niet in een smoothie. Een smoothie is voor mij vooral een extra manier om groenten binnen te krijgen. Ik eet per dag zo’n 500 gram groenten. Dit is veel en een smoothie met groenten is dan een mooie aanvulling. Ook voor mijn kinderen die anders moeilijk aan hun dagelijkse portie groenten komen.
  • Ik gebruik een blender of een staafmixer (en geen sapcentrifuge die alleen het fruit- en groentensap eruit haalt) om de groenten en het fruit fijn te maken. We krijgen per dag te weinig vezels binnen. In groenten en fruit zitten veel vezels. Deze hebben we hard nodig voor een gezonde darmflora en daarmee optimale stofwisseling.
  • Sinaasappel en citroen zorgen in deze smoothie voor vitamine C. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem.
  • Spinazie is prachtig groen! Deze groene kleur komt door chlorofyl. Samen met o.a. magnesium zorgt dit voor minder ziekte, meer fitheid, vitaliteit en herstel.
  • Gember is ontstekingsremmend en verbetert de opname van voedingsstoffen.
  • Spirulina is een algje dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Het zorgt voor een betere weerstand, meer energie en is eiwitrijk waardoor het bijdraagt aan herstel na ziekte.
  • Lijnzaadolie voeg ik toe omdat vetten nodig zijn om de vitaminen en mineralen op te kunnen nemen in je lichaam.
  • In deze smoothie zit spinazie wat een nitraatrijke groente is. Ik voeg daarom ook citroensap toe dat rijk is aan vitamine C. Deze antioxidant blokkeert het ontstaan van nitrosaminen.
  • Variëren is belangrijk. Elke kleur groente en fruit heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam. Elke dag een groene smoothie is dus geen goed idee. Morgen maak je bijv. een rode smoothie met (voorgekookte) biet, wortel, gember en citroensap.
Over de schrijver
Hi, leuk dat ik je kan inspireren met mijn gezonde gerechten. Ik heb een passie voor gezonde natuurlijke voeding en ben een Nederlandse televisiekok. Ik ben onder meer bekend van de programma's Expeditie Robinson, Hunted, Het Familiediner, Life4You, Kook mee met Max en ben regelmatig te zien als kok in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven.Met mijn enthousiasme wil ik jou graag inspireren om zelf weer de keuken in te gaan en te kiezen voor pure, onbewerkte natuurlijke voeding.
Reactie plaatsen