Gezond recept: Groenteburger met knolselderijfrietjes
Groenteburger met knolselderijfrietjes
22 december 2022 

Groenteburger met knolselderijfrietjes

Dit recept is uit Sandra's nieuwste kookboek Eet Beter, Niet Minder. 

Kant-en-klare vegetarische burgers bevatten vaak veel zout en weinig groenten. Deze groenteburger zit vol wortel en pastinaak, maar je kunt ook andere restjes groenten gebruiken die nog in je koelkast liggen. De zwarte bonen maken deze groenteburger rijk aan vezels en eiwitten. En good to know: ook lekker als tussendoortje.

Tip:

In plaats van knolselderij kun je ook kiezen voor groentefrietjes van pastinaak, zoete aardappel, wortel, koolraap of bietjes.

Bereidingstijd: 35 minuten

Oventijd: 30 minuten

  • 1 knolselderij
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • 100 g havermout
  • 225 g zwarte bonen
  • 200 g pastinaak
  • 400 g winterwortel
  • 200 g geraspte oude kaas
  • 1 bos radijs
  • 1 zakje veldsla (85 g)
  • sap van 1 citroen
  • 1 el rode pesto 
  • 3 el mayonaise 


Schil de knolselderij en snijd in frietjes. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en eventueel zout en bak de frietjes 30 minuten in de oven. Schep halverwege de baktijd om.

Rooster de havermout 3 minuten in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bord. Spoel de zwarte bonen af. Schil de pastinaak en wortel, en rasp ze boven een kom.

Kneed de wortel, pastinaak, bonen, havermout, geraspte kaas en eventueel zout met je handen. Door de massa goed te kneden komt het vocht uit de groenten los en vormt zich een deeg waar je burgers van kunt maken. Vorm met vochtige handen 16 kleine burgertjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een ruime koekenpan en bak de burgers in 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur gaar. Keer ze halverwege om.

Was de radijsjes en snijd ze in vieren. Doe de veldsla en radijs in een kom. Hussel met 3 eetlepels olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de burgers met de knolselderijfrietjes en veldsla. Roer de rode pesto door de mayonaise en geef die er in een bakje bij – lekker bij de frietjes!


Over de schrijver
Hi, leuk dat ik je kan inspireren met mijn gezonde gerechten. Ik heb een passie voor gezonde natuurlijke voeding en ben een Nederlandse televisiekok. Ik ben onder meer bekend van de programma's Expeditie Robinson, Hunted, Het Familiediner, Life4You, Kook mee met Max en ben regelmatig te zien als kok in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Met mijn enthousiasme wil ik jou graag inspireren om zelf weer de keuken in te gaan en te kiezen voor pure, onbewerkte natuurlijke voeding.
Reactie plaatsen