Rösti van bloemkool, linzen en Vadouvan
Rösti van bloemkool, linzen en Vadouvan mayonaise
16 maart 2022 

Rösti van bloemkool, linzen en Vadouvan mayonaise

Nederlanders eten ’s avonds graag aardappelen, groenten en vlees. Als ze een dagje geen vlees eten dan wordt dit bij voorkeur vervangen door vis, kaas, ei, een kant en klare vegaburger of helemaal niets. 

Toch is belangrijk om een zo volwaardig mogelijke maaltijd samen te stellen met zoveel mogelijk voedingsstoffen. Bij een maaltijd zonder vlees let je extra op je eiwitten. Die kun je halen uit noten, pitten, zaden, zuivel en ei of bijv. tofu of tempé.

Een hele mooie combinatie is die van granen en peulvruchten. Dit levert een hoogwaardig plantaardig eiwit. In een land als India waar veel vegetarisch wordt gegeten is de combinatie van linzen met Basmati rijst daarom populair en in Mexico mais en kidneybonen met rijst.

Aan deze rösti van bloemkool voeg ik linzen (peulvrucht) toe. En ik serveer er zilvervliesrijst (graan) bij. De Vadouvan mayonaise geeft een heerlijke romige kerriesmaak aan dit gerecht. Garneer met rucola. Smullen!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 200 gr linzen (groen, bruin of beluga)
  • 150 gram geraspte geitenkaas
  • 4 eieren
  • 1 knoflook, fijngehakt
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 200 gr zilvervliesrijst

Vadouvan mayonaise

  •  1 eidooier
  • 1 theel. mosterd
  • 1 eetl. witte wijnazijn
  • 160 ml neutrale olie
  • 25 gr Vadouvan
  • Zout en peper
  • Rucola om te garneren

Benodigdheden

  • Blokrasp
  • Anti aanbak bakpan
  • Garde

Bereiding

Week de linzen 10 minuten in koud water. Giet af en kook in ruim water (zonder zout) in 15-20 minuten gaar (zie aanwijzingen op de verpakking).

Kook ook een portie zilvervliesrijst gaar.

Rasp de bloemkool op de grove kant van de blokrasp. Roerbak de geraspte bloemkool een paar minuten in een droge koekenpan.

Meng intussen de eieren met de geraspte geitenkaas. Voeg peper, zout en knoflook toe. Doe nu de roergebakken bloemkool en de gare linzen bij het eimengsel. Maak je pan schoon met keukenpapier. Verwarm de pan. Als de pan warm is doe je er een scheutje olijfolie in. Giet het bloemkool-eimengsel in de pan en bak 7-10 minuten op middelhoog vuur. Zorg dat de onderkant niet aanbrandt. Keer de rösti om met behulp van een groot bord of deksel en bak nog een minuut of 7 aan de andere kant.

Verwarm voor de mayonaise de olie samen met de Vadouvan (tot 50 graden). Laat 10 minuten van het vuur af trekken en afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de eidooier met een garde los met mosterd, azijn en zout. Voeg geleidelijk de olie toe tot je de juiste dikte hebt (evt. nog wat extra olie toevoegen). Breng op smaak met extra zout indien nodig, peper en citroensap. Zet tot gebruik in de koelkast om op te stijven.

 Snijd de rösti in punten en serveer met rucola, Vadouvan mayonaise en rijst.

 

Over de schrijver
Hi, leuk dat ik je kan inspireren met mijn gezonde gerechten. Ik heb een passie voor gezonde natuurlijke voeding en ben een Nederlandse televisiekok. Ik ben onder meer bekend van de programma's Expeditie Robinson, Hunted, Het Familiediner, Life4You, Kook mee met Max en ben regelmatig te zien als kok in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Met mijn enthousiasme wil ik jou graag inspireren om zelf weer de keuken in te gaan en te kiezen voor pure, onbewerkte natuurlijke voeding.
Reactie plaatsen