Traybake met zoete aardappel falafel
16 maart 2022 

Traybake met zoete aardappel falafel

Vezels, vezels, vezels! Daar worden je darmen heel blij van. Deze traybake zit vol met vezels uit zoete aardappel en andere groenten. Ze zorgen goed voor je darmen en daarmee je immuunsysteem.

Ingrediënten

  • Falafel
  • 2 (kleine) zoete aardappel
  • 1 blik kikkererwten van 400 gr
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theel. komijnpoeder
  • Snuf cayennepeper
  • 50 gr havermout
  • 0,5 theel. zout
  • Verse kruiden bijv. koriander en peterselie, fijngehakt
  • Rasp van de schil van 1 citroen
  • 4 lente ui, in ringetjes

 Traybake

  • 2 zoete aardappelen, in blokjes
  • 2 rode puntpaprika, in ringen
  • 1 rode ui, in partjes
  • 1 courgette, in halve plakken
  • 1 aubergine, in blokjes
  • Olijfolie
  • 4 eetl. aceto balsamico azijn
  • Peper en zout
  • Griekse yoghurt

Benodigdheden

Ovenschaal

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de zoete aardappels in de schil 45 minuten. Lepel het vruchtvlees uit de schil. Spoel de kikkererwten goed af. Pureer met een staafmixer of in de keukenmachine 2/3 van de kikkererwten, zoete aardappel, knoflook, komijn, cayennepeper en zout.

Voeg het restant kikkererwten, havermout, citroenzest, koriander of peterselie en lente ui door het falafelmengsel en zet in de koelkast.

Snijd ondertussen de groenten voor de traybake: zoete aardappel, puntpaprika, rode ui, courgette en aubergine. Verdeel de groenten over de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en peper en zout.

Haal het falafelmengsel uit de koelkast en maak met behulp van twee lepels zgn. quenelles. Verdeel deze over de tray bake. Sprenkel er wat olijfolie overheen en aceto balsamico azijn. Zet 45 minuten in de oven tot de falafel aan de bovenkant goudbruin is.

Lekker met Griekse yoghurt. Garneer met koriander of peterselie.

TIPS

Zoete aardappels zijn zeer vezelrijk. Ze bevatten meer vezels dan een gewone aardappel. Deze (oplosbare) vezels zijn voedsel voor de ‘goede’ bacteriën in je darm. Daarmee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën ondersteunen het immuunsysteem en zorgen dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Groenten zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines, vezels en antioxidanten. Door veel verschillende groenten te eten geniet je van de voordelen van al deze verschillende voedingsstoffen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen